Bandenspanning is de overdruk die in de banden aanwezig is en waarmee de auto veilig rijdt en goed functioneert. Voor elke auto heeft de autofabrikant vastgesteld met welke bandenmaat die is uitgevoerd en welke adviesspanning daarbij past.

De juiste bandenspanning is per auto verschillend en is dan ook in de auto terug te vinden. De voorgeschreven adviesspanning kunt u vinden op een speciale sticker die zich in de auto bevindt. Deze vindt u vaak in de deurstijl van de bestuurder of aan de binnenkant van de tankdop. In sommige modellen zit deze sticker echter op lastiger te vinden plekken zoals op de achterkant van de zonneklep of in het dashboardkastje. Ook vindt u de informatie over de adviesspanning in het instructieboekje van de auto.

Op de  voorbeeldsticker hiernaast wordt een adviesspanning gegeven voor normaal gebruik (2) en een advies voor zwaarbelast gebruik (3, bij hoge snelheid of extra gewicht). 

Erg belangrijk om te weten: de bandenspanning staat niet op de band zelf. Exact dezelfde band kan onder verschillende merken en modellen auto’s worden gemonteerd. En zelfs een zelfde bandenmaat kan dan door de autofabrikant andere spanningen als advies voor normaal en hoog belast gebruik voorgeschreven hebben. Zoek dus altijd in het auto(boekje) de juiste spanning op.

In Nederland wordt de bandenspanning in het algemeen weergegeven in de luchtdruk eenheid bar. 1 bar is 1 atmosfeer en dat is de druk van de buitenlucht. De bandenspanning van een gemiddelde personenauto varieert van ongeveer 1,8 bar tot circa 3,2 bar. Dit is dus een overdruk ten opzichte van de druk van de buitenlucht. Als een autoband helemaal leeg is, geeft een drukmeter nul bar aan. Er is dan geen overdruk meer en “wetenschappelijk” heeft de band dan dus 1 bar (1 atmosfeer). Een druk van echt nul bar is vacuüm.

Door deze overdruk in de band en omdat rubber een doorlaatbaar materiaal is, loopt elke band altijd langzaam leeg met ongeveer 2 tot 3 % per maand. Kleine lekjes bij het ventiel, of langs de velg (of een spijker) zorgen ervoor dat banden nog sneller leeglopen.

Technisch hebben de band en de bandenspanning veel invloed op het rijden met een auto. Ook zijn er veel eisen waar een autoband aan moet voldoen. Een band moet stevig genoeg zijn om voertuig en lading te kunnen dragen. Tegelijkertijd moet ze soepel zijn om grip op de weg te waarborgen. Zowel op een nat, als een droog wegdek.

Banden zijn er in vele verschillende soorten en maten van diverse merken. De fabrikant van de auto bepaalt op basis van kenmerken van de auto, welke bandenmaat voor dat model wordt voorgeschreven en welke bandenspanning de banden moeten hebben. Op basis hiervan is de auto goedgekeurd.